PROPOJUJEME HISTORII I SOUČASNOST

UČÍME MODERNĚ V NOVÉ I 'STARÉ' ŠKOLE

Republikové finále OVOV (2013)

Téměř tisícovka mladých sportovců z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska se ve dnech 5. – 8. 9. 2013 sjela na strahovské stadiony do Prahy, kde se konalo celostátní finále soutěže základních škol Odznaku všestrannosti olympijských vítězů (OVOV).  Tento sportovní projekt zaštiťují zlatí olympijští medailisté z desetiboje Robert Změlík a Roman Šebrle a v současnosti patří k nejmasovějším a nejlépe organizovaným akcím pro děti. 

 

    V letošním roce se OVOV zúčastnilo více jak 200 000 žáků z 1200 škol a nejlepší jednotlivci a družstva se na sportovní vyvrcholení do Prahy museli postupně probojovat ze školních, okresních a krajských kol. 

  Postupový klíč do finále je jednoduchý – z každého krajského kola postupuje družstvo z prvního a druhého místa, dalších 5 družstev z celé republiky podle dosažených bodů. I když naše děti z Vizovic poctivě trénovaly celý rok a po krajském finále v Kroměříži získaly tolik bodů, že to stačilo na průběžné 5. místo v republice, do Prahy se nedostaly. V Kroměříži hodně pršelo. Organizátoři a patroni našeho kraje rozhodli, že kvůli počasí změní některé disciplíny, a to nás pak stálo postup. Z dalších soutěží jsme byli diskvalifikováni.  Z našeho kraje jela do Prahy jenom družstva z prvních postupových míst.

   V kategorii jednotlivců se na poslední chvíli nominoval Marek Štefka, a tak aspoň jednomu zástupci našich dětí se sen o pražském finále nerozplynul. V průběhu dvou soutěžních dní bojoval ve své kategorii s dalšími 125 chlapci a celkovým 19. místem dokázal, že právem do této soutěže patří.  

   Spolu s dětmi zavítaly na sportoviště desítky bývalých i současných reprezentantů. Kromě zakladatelů projektu Romana Šebrleho a Roberta Změlíka měly děti možnost získat nejenom fotografie a podpisy, ale i spoustu cenných rad od Šárky Kašpárkové, Věry Čáslavské, Jarmily Kratochvílové, Dany Zátopkové, Davida Svobody a dalších. I takováto setkání přispívají k obrovské motivaci mládeže sportovat a zlepšovat svá osobní maxima. 

  Věřím, že vizovické děti po nešťastném rozhodnutí dospělých v Kroměříži motivaci a chuť sportovat neztratily a společně se budeme připravovat nejenom na další ročník OVOV, ale i na atletickou sezónu. Držte nám palce.   

                                                                                                              Mgr. Adriana Hálová

 

NAHORU nahoru