PROPOJUJEME HISTORII I SOUČASNOST

UČÍME MODERNĚ V NOVÉ I 'STARÉ' ŠKOLE

Družební setkání se ZŠ Vrbové

ZŠ Vizovice – ZŠ Vrbové opět spolu…

Družba mezi Základní školou Vizovice a Základní školou Vrbové trvá už několik desítek let. Každoročně se koná setkání žáků, učitelů a přátel škol na sportovní, společenské i kulturní úrovni střídavě v jednom ze spřátelených měst. Letos po dvou letech jsme přivítali hosty z Vrbového u nás ve Vizovicích.

             V pátek 31. 5. 2013 přijelo ze Slovenska 35 dětí, pro které jsme připravili bohatý program. Sportovní část dne připravili učitelé Tv Martin Žáček, Dominik Masař, Jindřich Návrat a Adriana Hálová a již tradičně ho otevřela královna sportu – atletika. Soutěžilo se v disciplínách: běh na 60 metrů, skok do dálky, hod kriketovým míčkem / granátem, vytrvalostní běh na 600 metrů pro dívky / 1000 metrů pro chlapce. Každou školu reprezentovali v jednotlivých disciplínách tři žáci a tři žákyně. Našim atletům a atletkám se  mimořádně dařilo, z celkového počtu 24 možných umístění získali 17.

              Před dvěma lety jsem poprvé v historii společných sportovních setkání zorganizovala hru děvčat tak, aby nenastoupily domácí proti hostům, ale ve vzájemně smíšených družstvech. Povzbuzování, spolupráce, gratulace či objetí po úspěšných herních akcích mezi děvčaty, nezávisle na tom, z které školy jsou, mi daly za pravdu – není důležité vítězství, ale příjemně strávený čas v přátelském, radostném prostředí. Letos jsem pro děvčata vybrala různé pohybové hry, kde nebylo vítězů ani poražených.

             Vrcholem sportovního programu byl fotbalový zápas. Pan učitel a rozhodčí v jedné osobě Dominik Masař o něm napsal: „Hra byla velice vyrovnaná a přesouvala se z jedné strany hřiště na druhou. Fanoušci, kteří se přišli podívat, se rozhodně nenudili, jelikož během celého utkání bylo vstřeleno devět branek. Hoši z Vrbového hráli pěkný kombinační fotbal, ale to jim ke konečnému vítězství nestačilo. Oba týmy byly velice vyrovnané, ale štěstí nakonec přálo více domácím chlapcům z Vizovic, kteří zvítězili těsným výsledkem 5:4.“

             Celodenní snaha a úsilí sportovců byly odměněny hodnotnými cenami. Hlavním garantem a sponzorem setkání se stal Nadační fond Pastelka Základní školy Vizovice. Náš nemalý dík však patří i dalším sponzorům - firmám NEREZ, Čokoládovna Scarletti, R. Jelínek a SYKORA.

             Po sportu už přišla na řadu společenská a kulturní část programu, kterou pro slovenské děti zajistily kolegyně Žaneta Geržičáková, Petra Hanulíková  a Veronika Ulrichová. Ve Zlíně naši hosté navštívili Baťův mrakodrap, tzv. ,,jednadvacítku", kde v přízemí zhlédli raritu této budovy - Baťovu výtahovou kancelář. Největší úspěch sklidila jízda páternosterem nahoru na vyhlídkovou terasu. Na náměstí Míru, kde probíhal doprovodný program dětského filmového festivalu ,,DEN ENAPO" (hlavní sponzor filmového festivalu),  mohli obdivovat umění dvojnásobného mistra světa v biketrialu Pepy Dresslera a jeho kolegů.

            V rámci filmového festivalu navštívili v Golden Apple Cinema německý film Rubínově červená. S hlavní hrdinkou Gwendolyn Shepherdovou se mohli přesunout do Londýna 19. století.  Film a celková atmosféra ve Zlíně se dětem líbily.

            Součástí delegace z Vrbového byli i pedagogové a rodiče, pro které byl taktéž připraven zajímavý program. Nejdříve si prohlédli vizovický zámek, poté byli přijati panem starostou Romanem Persunem na městském úřadě. Ten spolu s paní místostarostkou Zuzanou Štalmachovou doprovázel naše hosty i při odpolední návštěvě Luhačovic.

            Věříme, že letošní družební den strávený ve Vizovicích bude patřit k nezapomenutelným zážitkům malých i velkých přátel z Vrbového.

                                                                                             Adriana Hálová a Jiřina Kalendová

foto: http://zsvizovice.rajce.net/Zakladni_skola_Vizovice_-_Vrbove_2013_0531

NAHORU nahoru